PREMIERA: 11. decembra 2021 na Jesenicah in 15. decembra 2021 v Ljubljani

Julien Daillère


Zgodbe grde deklice

Les contes de la petite fille moche

Oceanija, Ajna, Lukas, Žana, Katja, Timotej, Kevin in njihove zgodbe

Zgodbe grde deklice nas popeljejo v čas zgodnjega najstništva. V čas, ko je otrokova samopodoba na majavih nogah in ko je njihovo doživljanje samega sebe polno kompleksov. Tudi Oceanija, Ajna, Lukas, Žana, Katja, Timotej in Kevin dvomijo sebi, o svojih sposobnostih, vidijo napake na svojem telesu, uspeh in neuspeh si podajata roko. Še bolj pa jih skrbi, kako jih vidijo drugi. Mlajši najstniki, kamor spadajo tudi naši junaki, se velikokrat počutijo nesprejete tako med sošolci kot v družini. 

Psihologinja Adela Vlašič Tovornik, ki je zaposlena v svetovalnici NIJZ »Tu smo zate«, je povedala¹, da se najpogosteje na pomoč obračajo najstniki »zaradi slabe telesne samopodobe (presuhe noge, roke, prevelika telesna teža, nezadovoljstvo z izgledom, višino); zaradi tesnobnosti, strahov: imajo strah pred temo, ponoči ne morejo spati sami, vidijo sence … Potem so drugi nepojasnjeni strahovi in občutki stiskanja v prsih; negotovi so v družbi vrstnikov: ob zbadanju sošolcev, izločanju, poniževanju, izsiljevanju; nezadovoljni so z učnim uspehom, nezadovoljni so zaradi nerazumevanja staršev, zaskrbljeni so zaradi slabih odnosov med staršema; zavedajo se, da preveč časa preživijo na telefonih, vendar se tam počutijo bolj ‘varno’; počutijo se jezno, imajo tudi močna nihanja čustev in razpoloženja. V tem obdobju odraščanja se dogajajo velike spremembe na področju čustvovanja, telesa, videza, socializacije in vse to jih zelo vznemirja in dela negotove. Občutljivi so in nenehno preverjajo, ali so v redu, kako jih vidijo drugi …«

V Zgodbah grde deklice nas francoski avtor, igralec in režiser Julien Daillère s humorjem in brez olepševanja popelje v grenko-sladek svet otroštva. Oceanija, Ajna, Lukas, Žana, Katja, Timotej in Kevin nam brez ovinkarjenj in iskanja sočutja razkrijejo svoj svet, mlada življenja in želje. Sladko, a hkrati trpko.  


¹ Nejka Ramšak, Blažka Konec: »Samopodoba najstnikov« (2021).
Dostopno na: https://www.knjiznica-celje.si/raziskovalne/4202106025.pdf.

Zasedba


Igrata: Vesna Kuzmić
in Timotej Novaković

Prevajalka: Anamarija Štukelj Cusma
Režiser in dramaturg: Alen Jelen
Kostumografinji: Tina Kolenik, Nika Dolgan
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Digitalni ilustrator: Alojzij Gričnik
Lektorica: Klasja Zala Kovačič
Oblikovanje luči, video in tonski mojster: Matic Hering
Glas v posnetku: Beti Strgar
Garderoberka: Aleksandra Džajić

Premiera


11. december 2021 ob 17.00
Gledališče Toneta Čufarja, Jesenice

Predprodaja vstopnic vsak delovnik od 8. do 13. ure v pisarni tajništva (službeni vhod) in eno uro pred predstavo na blagajni gledališča.
Telefon:
+386 4 5833 100
E-pošta:
gtc@gledalisce-tc.si


15. december 2021 ob 19.00
Gledališče Glej, Ljubljana
Nakup in rezervacija vstopnic

Projekt sta podprla: