Premiera: 25. julij 2019 ŠKUC , 11. november 2019 v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici

Saša Pavček


Na valovih

Intimna drama se zgodi med posameznikoma, ki sta zaznamovana s preteklostjo, ta ju definira in ji ne moreta ubežati. Še več, v tem malem »luštnem« bunkerju v kleti Slovenskega radia sta ujeta v sedanjosti, dobesedno in tudi metaforično, medtem ko ju preteklost drži v krempljih in zaradi nje oba že leta počasi drsita navzdol. Radijski intervju, posnet tudi za splet, se iz profesionalnega intervjuja o življenju in delu Dive MM ter o njenem koncertu sprevrže v osebni obračun dveh ljudi, za katera se izkaže, da nimata več česa izgubiti.

– tako je dramaturginja Barbara Zemljič strnila vsebino drame, o kateri je avtorica Saša Pavček povedala: »Besedilo me je v teh letih večkrat povleklo, želela sem najti nekaj, kar bi bilo več kot humoren in oster spopad obeh likov, ki ju določata predvsem njuna narodnost in politična usmerjenost. Želela sem prodreti v skrito globino njune medsebojne zgodovine. Počasi luščiti plasti mnogoterih mask in lažnih identitet, ki si jih nadevata, vsak z različnim motivom. (…) Iskala sem način, kako preiti od humorja in šokantnih preobratov v razkritje osebnih ran. Radio imam zelo rada, glas sam po sebi razkriva marsikaj, odnos dveh žrtev in hkrati rabljev v stisnjenem prostoru pa je name deloval navdihujoče.«

Ob intimnih odnosih in življenjskih tesnobah se drama ukvarja tudi s problemom prekarnosti mladih z likom Novinarja, ki se sam definira kot »navaden prekarec, ki se bori za preživetje in mora doseči 100 % porast poslušalcev in gledalcev na spletu, 100 % več lajkov, sledilcev in oboževalcev.” Njegov pogovor z gostjo v studiu se stvarno in kruto vije okrog komercialnih trendov, ki jih je treba sprejeti za vzlet v sijajno kariero, idealov, ki so koristni kot propaganda bolj kot resnično prepričanje, globaliziranega sveta, kjer postane Slovenija manjšinska niša, nenazadnje okrog sodobne družbe popolnega videza in nujnega preverjanja lajkov. V pogovoru pa pride do izraza tudi veliko več in sicer osebni odnosi med govornikoma, medtem ko diva postane žrtev prave medijske manipulacije.


Radijska igra (z izvirnim naslovom Arija) je leta 2007 prejela nagrado Mir in prijateljstvo med narodi pod pokroviteljstvom Unesca na 9. mednarodnem radijskem festivalu v Esfahanu (Iran). Uprizorili so jo nato v Hercegnovskem gledališču leta 2008, v Tristan Bathes Theatru v Londonu leta 2009 in na Mladinskem odru Kranj leta 2015. Izvirno radijsko igro je režiral Alen Jelen, ki podpisuje tudi scensko uprizoritev, na sporedu 11. novembra v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici in od 15. do 30. novembra v Mali dvorani SSG v Trstu.


Predstava je julija doživela dve predpremieri, najprej na gradu sv. Justa v Trstu v okviru občinske poletne pobude Trieste Estate, nekaj dni kasneje pa v Galeriji Škuc v Ljubljani. Scene je ustvaril Davide Cocetta, kostume pa podpisuje Tina Kolenik.

V Gorici in v Trstu bodo vse predstave opremljene z italijanskimi nadnapisi, ob nedeljah pa bodo imeli obiskovalci na voljo brezplačni avtobusni prevoz.


Koprodukcija s SSG Trst in v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana

Zasedba


Režija: Alen Jelen
Igrata: Barbara Cerar in Jurij Drevenšek

Scena: Davide Cocetta
Kostumi: Tina Kolenik
Izbor glasbe: Darja Hlavka Godina
Dramaturgija: Barbara Zemljič in Sandi Jesenik
Lektorica: Barbara Rogelj
Radijski posnetki: Jasna Rodošek in Danijel Malalan
Ton in montaža posnetkov: Sonja Strenar

Premiera 125. julij2019

Galerija ŠKUCLjubljana

Premiera 211. november2019

Kulturni centerLojze BratužGorica (IT)Projekt sta podprla: